Groepspraktijk Kinesitherapie
Hilde Sey
Dit is een bijzondere behandelmethode waarbij het zenuwstelsel centraal staat. Alle technieken zijn erop gericht ‘’reflectoir’’ in te grijpen. Bij deze techniek bekijkt men de mens in al zijn aspecten en richt de behandeling zich op alle aspecten die de pijn veroorzaken. Het is een behandeling die van nut is bij acute maar zeker ook bij chronische pijnen. MNT is gericht op hertstel en recuperatie van functiestoornissen in bewegingsorgaan en zenuwstelsel.
Het is een zachte massagevorm die het lymfstelsel stimuleert. Hierdoor wordt het zichtbare en onzichtbare vocht in ons lichaam beter en/of sneller afgevoerd. Het lichaam bestaat uit 2/3 uit vocht en is in evenwicht als de waterhuishouding in optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving, namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
Dit is een speciale vorm van gymnastiek die ontwikkeld is om de spieren van de bekkenbodem te versterken of te ontspannen. Het is gericht op een goede beheersing van de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zijn onderaan in het bekken gelegen en hebben 3 functies: een steunende, sluit en seksuele functie. Bij dysfunctie van de bekkenbodemspieren kan men verschillende problemen krijgen namelijk: urinaire, stoelgang en seksuele problemen alsook pijn ter hoogte van de bekkenbodem.
Hieronder verstaan we de voorbereiding en nabehandeling van een operatie aan het bewegingsapparaat zoals aan de knie, schouder, enkel, heup of rug.
Deze postgraduaatsopleiding, als specialisatie van de Musculoskeletale Kinesitherapie, optimaliseert de kennis en kunde van de kinesitherapeut in de behandeling van de patiënt. De focus ligt hierbij voornamelijk in de gespecialiseerde behandeling van problemen ter hoogte van de wervelkolom en klachten die hiervan afkomstig kunnen zijn (uitstralingspijn).
Er wordt in deze therapie o.a. gebruik gemaakt van manipulaties om gericht te werk te gaan in het kader van blokkades van de wervelzuil, de ribben, het bekkengewricht en de perifere gewrichten. Manipulaties – in de volksmond ook wel “kraken” genoemd – zijn veilige technieken die een direct merkbaar bevrijdend gevoel geven dankzij een afname van acute pijn en een verbetering van de beweeglijkheid.
Dry Needling is een behandeltechniek waarbij er met een zeer dunne naald triggerpoints worden aangeprikt. Deze triggerpoints zijn lokale verhardingen of krampen in een spier die pijn, bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtsverlies kunnen veroorzaken. T.h.v. deze triggerpoints is de spierspanning hoger en wordt de spier minder doorbloed. Daardoor hopen afvalstoffen zich op en ontstaat een lokale verdikking.
Waar men bij acupunctuur gaat werken vanuit een energetisch concept werkt dry needling biomechanisch. Wetenschappelijk wordt het effect van dry needling verklaard vanuit de fysiologie en de biochemie.
De behandeling per spier is van korte duur maar niet pijnvrij. Nadat de kinesitherapeut het triggerpoint gelokaliseerd heeft wordt de naald subtiel door de huid geprikt. Vervolgens wordt de naald verder door de spier naar het triggerpoint ingebracht. Wanneer het triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier lokaal aan. Dit is een ‘local twitch response’ en wordt ervaren als een elektrisch schokje. Afhankelijk van de gekozen techniek laat men de naald even in het triggerpoint zitten of wordt het triggerpoint meermaals aangeprikt tot wanneer alle local twitch responses zijn uitgedoofd. De behandeling kan een uitstralende pijn veroorzaken of in zeldzame gevallen een kortdurende misselijkheid of zweetreactie geven.
Na de behandeling kan men zich vermoeid of loom voelen. De aangeprikte spier kan 1 tot 5 dagen aanvoelen als een kneuzing of blauwe plek. Na deze periode is de uitstralingspijn, vermoeidheid en stijfheid in de spier merkbaar beter en kan men zich soepeler bewegen.
Fasciatherapie is een nieuwe stroming binnen de kinesitherapie waarbij de fasciatherapeut het bindweefsel gebruikt als toegangspoort naar verschillende behandelingsniveaus. Zo kan de behandeling zuiver lichamelijkk en bewegingsgericht, maar indien nodig ook fysiologisch (stresssysteem) en/of psycho-emotioneel zijn.
Fascia, synoniem voor bindweefsel is een netwerk dat overal in ons lichaam aanwezig is. Het bindweefsel bestaat uit vezels, cellen en verbinden vocht. Zo omvat het en maakt het ook deel uit van alle structuren in ons lichaam (bot - spieren - ligamenten - organen - zenuwen - boedvaten ...), en vormt zo een continuïteit zowel in de uitgestrektheid, alsook in de diepte. Dit is heel belangrijk voor de krachtoverdracht zodat bepaalde belastingen (bvb. bewegingen - sport - stress ...) of omstandigheden door heel het lichaam kunnen gedragen worden, zonder in te boeten op flexibiliteit en stabiliteit.
Daarbij is het belangrijk dat we het contact met ons lichaam optimaliseren, dat we er naar leren luisteren, op durven vertrouwen, en er zo ook nog zelf iets van kunnen leren!
En daar worden we beter van, we leren op een andere manier bewegen, we trainen onze manier van waarnemen en nemen zo onze fysieke/mentale gezondheid in handen.
Meer op www.fascia.be